Aselsan Sivas Türkiye’nin 'Optik Vadisi' Oluyor

 

Aselsan Sivas Genel Müdürü Murat ŞAHİN, Sivas fabrikasına 25 Milyon ABD Dolarını aşan yatırımı ile şirketin dört yıllık hızlı büyümesini, onları şu anki 40 farklı elektro-optik ürün üretim kapasitesine götüren sıçramayı anlattı.

Defence Turkey: 2016 yılında Hassas Optik Üretimi için kurulan Aselsan Sivas'ın ortaklık yapısı, yönetim kurulu, personeli, üretim tesisi ve altyapı kapasitesi, tedarik ve mühendisliğiniz hakkında bilgi verir misiniz?

Murat ŞAHİN: Aselsan Sivas üretim tesisi 28 Mayıs 2016 tarihinde Sivas / Türkiye'de faaliyete geçti. Hisselerin% 50'si Aselsan'a,% 50'si SOM'a (Sivas Optik Malzeme A.Ş.) aittir. Yönetim Kurulumuz 4 üyeden oluşmaktadır. Bunlardan 2'si Aselsan'dan MGEO-Aselsan Başkan Yardımcısı Prof.Dr.Sezai ELAGÖZ ve UGES-Aselsan Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim BEKAR, Yönetim Kurulu Üyelerimizden ikisi ise SOM A.Ş.'den Osman YILDIRIM ve Mahmut DERELİ'dir. 300 meslektaşımız var. İş gücümüzün 250'si mavi yakalı teknik personel, 50'si beyaz yakalı mühendis ve idari personeldir. Önemli olan, çalışanlarımızın yaş ortalamasının 27 olması ve% 95'inin Sivaslı olmasıdır. Bu genç meslektaşlarımızla son derece sofistike elektro-optik ürünler üretiyoruz. Bu teknolojik ürünleri Sivas'ta üretmek konusunda oldukça motive oluyorlar. Dört yıldır hızla büyüdük ve Sivas fabrikasına toplam 25 Milyon ABD Doları yatırım yaptık. Şu anda 40 farklı elektro-optik ürün üretiyoruz. Bunun yanı sıra verimli bir geriye dönük entegrasyon gerçekleştiriyor ve optik ve optomekanik alt bileşenlerimizi üretebiliyoruz. Bu bize kaliteli ürünleri ucuz fiyatlarla tedarik etme fırsatı verir. Oldukça kısa bir sürede satışlarımız 10 kat arttı (TOBB tarafından en hızlı büyüyen ilk 100 firma arasında ilan edildik). 2019 yılı başında Ankara Şubemizi, ürün tasarımlarını / geliştirmelerini organize etmek, kalite kontrolünü kaynağında yapmak, satın alma ve müşteri ilişkileri operasyonlarını yürütmek üzere mühendis ve idari personelimizin bulunduğu Tasarım Ofisi olarak açtık.

Defence Turkey: Aselsan Sivas'ın yatırım yapısının Anadolu'daki diğer sanayi yatırımlarına örnek teşkil edebileceğini düşünüyor musunuz? Millileştirdiğiniz ürün ve projeler hakkında neler söylemek istersiniz? Ülke ekonomisine yıllık katma değer nedir?

Murat ŞAHİN: Kesinlikle evet, kısaca açıklayacağım; 2014 yılında yatırım yapısının nasıl uygulanacağını düzenlemeye başladık. Sayın İsmet YILMAZ'ın Sivas yatırımı için milletvekili ve eski Savunma Bakanımız olarak katkısı ve liderliği çok önemliydi. Yeni yatırım arayışında Sivas'ı sürekli destekliyor. Savunma Sanayii Başkanı Prof. aynı zamanda büyük destek.

O zamanlar Aselsan'da optik ve optomekanik tasarım müdürüydüm. Aselsan Yönetim Kurulu tarafından Aselsan Sivas Genel Müdür Vekili olarak atandım. Mühendis ve teknisyenleri Aselsan Sivas'a alarak Aselsan'da eğitmeye başladık. Teorik çalışma, iş başında eğitim, optik ve optomekanik üretim kursları, kalite kontrol ve makine bakım eğitimi gibi her konuda kapsamlı eğitim verildi. Bu neredeyse bir buçuk yıl sürdü. Bu dönemde Aselsan ve Aselsan Sivas mühendisleri gerekli makine ve test ekipmanlarını seçti. Fabrika tesis tasarımı da Aselsan’ın ilgili yönetim ekibiyle ortak bir çalışmaydı. Aselsan Sivas'ın optik üretim tesisi olarak düzenlenmesi planlanmasına rağmen, o dönemde elektro-optik cihazlar için Komando Modernizasyon Projesi olan Aselsan tarafından büyük bir ihale kazanıldı. Aselsan tasarım mühendisleri, yaklaşık 9 farklı elektro-optik, gündüz görüşleri, gece görüş klipsli ve termal klipsli ürünleri bitirmek için çok çalıştılar ve Sivas'ta seri üretimi düşünmek için Aselsan Yönetim Kurulumuzdan izin aldık. Aselsan Sivas'ın ekstra iş büyütme almasına yardımcı oldu. Daha sonra Ankara / Aselsan'da eğitim almış olan Aselsan Sivas ekibi, optik ve optomekanik bileşenleri dahil olmak üzere bu ürünleri Sivas'ta üretmeye başladı. Sorunsuz bir entegrasyon ve mükemmel bir işbirliğiydi.

250'den fazla optik bileşenin ve 40'tan fazla elektro-optik sistemin seri üretimini millileştirdik. Bu ürünler ağırlıklı olarak ithal edildi. 2019 yılında Türkiye ekonomisine yaklaşık 25 milyon ABD doları tutarında katkı sağlanmıştır.

Defence Turkey: Aselsan Sivas'ın 2019'daki performansı hakkında neler söyleyebilirsiniz? 2019 yılı ciro ve yurt içi satış rakamlarınızı paylaşır mısınız? Mevcut durumu değerlendirir misin?

Murat ŞAHİN: 2016 yılından itibaren her yıl ürün çeşitliliğimizi ve ürün kalitemizi artırdık. Yönetim kurulu üyelerimiz yatırımları artırma ve yeni projeler keşfetme çabalarında bize her zaman destek oluyor. Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Başkan / CEO Prof.Dr.Haluk GÖRGÜN, Aselsan Sivas'ın nasıl daha da ilerleyebileceğine dair analizler için haftalık raporlar toplayarak bize her zaman destek oluyor. Ekip olarak çok çalışır ve hedeflerimize ulaşmak için çabalarız. 2019 yılında gelir rakamlarımızda bir sıçrama gerçekleştirdik ve çalışan sayımızı da ikiye katladık. 2016'dan 2019'a kadar Aselsan tarafından tasarlanan ürünleri üretmekteyiz. 2019 yılında Aselsan Sivas tarafından tasarlanan 3 yeni projeye başladık. Ayrıca 2019 yılında Sivas'ta üretim kapasitesini artırmak için Aselsan mühendisleri, kalite ekibi ve proje yönetim ekibi ile çok çalıştık. Özellikle A940 gündüz görüşleri ve A600 gece görüş klipslerinde kapasiteyi artırmak için yeni seri üretim hatlarına yatırım yaptık. Kısacası 2019 yılının Aselsan Sivas için yatırım miktarı, üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve kalitesi açısından bir sıçrama tahtası olduğunu söyleyebilirim. 2019'da yaklaşık 25 milyon ABD doları tutarında toplam satış gerçekleştirdik ve bu, önceki yılın rakamlarının iki katından fazlaydı.

Defence Turkey: Sivas ve çevresindeki illerde özellikle alt yükleniciler açısından yetkin ve etkili bir tedarik zincirini nasıl sağlıyorsunuz? Mevcut tedarik ağınızı ve iyileştirme yöntemlerinizi daha da geliştirmek için analizleriniz hakkında bize neler söyleyebilirsiniz?

Murat ŞAHİN: Üretime başladıktan sonra Sivas'ta güvenilir tedarikçilerimiz olmadıkça istenilen kalitede ve miktarda üretimi sürdürmenin kolay olmadığını fark ettik. Tedarikçilerimizin çoğu Ankara'daydı. Tedarikçi kaynağında kalite kontrol kontrolleri yapmak için hemen Ankara Ofisimizi açtık. İkinci olarak, potansiyel Sivas (yerel) yatırımcılarla görüşmeye başladık. Onları bizim için yararlı olan çeşitli sektörlere yatırım yapmaya teşvik ettik. Bu dallar, hassas optomekanik imalat, elektronik kart imalatı, Alodin / Eloksal yüzey kaplama, sert kılıflar için enjeksiyon kalıplama ve fazla optik lens taleplerimiz için manuel optik üretimdir. Bu şubelerde yatırımcılar yatırım yapmaya ve şirketler kurmaya başladı. Sivas tedarikçilerimizin kaliteli ürünler teslim etmesi yaklaşık iki yıl sürdü. Aselsan Sivas bu firmalara teknik ve idari destek sağladı. 2018 yılından itibaren yerel tedarikçilerimizden güvenilir ürünler almaya başladık ve bu da bize teslimat planlarımızı yürütmek için büyük bir esneklik sağlıyor. Sivas'ta yerel tedarik zincirimizi genişletmenin yanı sıra, tedarikçilerimizin doğru ekipmanla doğru ürünlere yatırım yapmalarına yardımcı oluyoruz. Aselsan Sivas'ın genel tedarik zincirinde yerel tedarikçilerimizin iş payının yıldan yıla artacağını tahmin ediyoruz.

Defence Turkey: Aselsan'a ve Savunma Sanayine katma değer sağlayacak en temel kaynaklardan biri elbette İnsan Kaynakları'dır. Nitelikli ve yetkin uzman personel yetiştirmek, tüm savunma sanayi firmalarının öncelikli hedeflerinden biridir. Ankara ve İstanbul gibi metropol şehirlerimizde faaliyet gösteren savunma şirketlerinin mühendislik yapısını çeşitli önde gelen üniversiteler beslemektedir. Ancak, diğer şehirlerde bu çaptaki üniversitelerin azlığı, kalifiye mühendis ve teknik personel istihdam etmeyi zorlaştırmaktadır. Bu bağlamda Aselsan Sivas, yetkin ve etkin bir işgücü yaratmak için Sivas ve yöresindeki üniversite ve teknik liselerin ilgili bölümleri ile nasıl işbirliği yapıyor? Mevcut üniversite-sanayi işbirliğiniz ihtiyaçlarınızı karşılamak için yeterli olacak mı? Yapılabilecek iyileştirmeler ve çözümler açısından ne tür fırsat alanları var?

Murat ŞAHİN: Sizin de belirttiğiniz gibi, özellikle Anadolu'da sanayi ve üniversiteler arasındaki işbirliği çok önemli. Aselsan Sivas'ta yatırım kararı alınca Cumhuriyet Üniversitesi ile nasıl işbirliği yapılacağına dair toplantılar düzenledik. İlk adım olarak Optik Mühendisliği Bölümü Cumhuriyet Üniversitesi'nde kurulmuş ve yüksek lisans çalışmalarına başlamıştır. Mühendislerimizin çoğu, Yüksek Lisans veya Doktora için lisansüstü okula başvurdu. Eğitim. Çeşitli TÜBİTAK projelerinde işbirliği yaptık. Bildiğiniz gibi Sivas'ta ikinci bir üniversite açıldı, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi. Bu üniversite ağırlıklı olarak savunma teknolojilerine odaklanmaktadır ve optik, füzeler, hassas mekanik, yatırım döküm ve kompozitler gibi savunma teknolojileriyle ilgili birçok kurs açmıştır. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile de farklı türde projelerde yer alıyoruz. Rektörlerimizden Prof. Dr. Alim YILDIZ ve Prof. Dr. Mehmet KUL bu işbirliklerini desteklemektedir. Cumhuriyet Üniversitesi Teknokent bölgesinde Ar-Ge Ofisimiz bulunmaktadır. Bu yıl binayı yeniledik ve orada yeni projelere başlamayı planlıyoruz. Bunun ötesinde Sivas Bilişim ve Sivas Teknik Anadolu Lisesi ile öğrencileri eğitmek ve geleceklerine yönlendirmek için işbirliğini de düşündük. Bunun için derslere başladık ve mühendislerimiz bu öğrencilere haftalık dersler veriyor ve onları elektro-optik konusunda eğitmek için basit projeler üretiyorlar. Bu etkinlikler, bu öğrencileri mesleki yaşamlarına hazırlamak ve savunma sanayi bilincini artırmak için tasarlanmıştır. Sivas Kaymakamımız Salih AYHAN da bu faaliyetleri yakından desteklemektedir.

Özellikle optik ve elektro-optik alanında Üniversitelerimizde yeterince ders bulunmamaktadır. Mühendislerin bu alanlarda mesleki kariyerlerine gerekli bilgi düzeyiyle başlamadıkları belirtilmektedir. Aselsan Sivas, öğrencileri savunma sanayine hazırlamak için Sivas Üniversitelerimizde dersler ve pratik, işlevsel etkinlikler düzenlemeyi planlamaktadır.

Defence Turkey: Projelerinize dönecek olursak, A940 ve KND serisi optik nişangahlarınız ve ağırlıklı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı Komando birimleri tarafından kullanılan diğer ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz? Teslimat sürecinin mevcut durumu hakkında ne söyleyebilirsiniz? Son kullanıcıdan ne tür geri bildirimler aldınız? Bazı detayları kısaca paylaşır mısınız?

Murat ŞAHİN: Türk Kara Kuvvetleri Komando Modernizasyonu Projesi için optik görüş teslimatları ve Jandarma Genel Komutanlığına gündüz görüş teslimatları konusunda Aselsan tarafından tasarlanan ürünleri seri üretim olarak yapıyoruz. Bu ürünler şunlardır: A940 Gündüz Görüşü (1X-4X Büyütme), A960 Gündüz Görüşü (1.5X-6X), 3-12 Keskin Nişancı Dürbünü, 5-25 Keskin Nişancı Dürbünü, A600 Gece Görüş Klipsli, ARN12 Refleks Görüş (Kırmızı Nokta) , ARN12K Reflex Sight (Kapalı Muhafaza Kırmızı Nokta), E35 / E60 Mini Termal Klipsli Amaçlar, E35 / E60 Mini Termal Klipsli Kolimatörler. Otomotiv Sektöründe tecrübeli profesyonellerle çalışarak son iki yılda seri üretim tekniklerimizi geliştirdik. Buna ek olarak, seri üretim optik üretim kapasitemizi geliştirmek için Almanya ve Güney Afrika'dan teknik personel istihdam ettik. Bu profesyoneller ayrıca çalışanlarımızın eğitilmesine de yardımcı oldu. Aselsan Sivas ekibi bu projelerde başarılı olmak için gece gündüz özenle çalıştı. Sonuç olarak, 20.000'den fazla Gündüz Görüşü, 15.000'den fazla Gece Görüş Klipsi, 27.000 Kırmızı Nokta, 2.000 Keskin Nişancı Dürbünü, 10.000 termal hedef ve termal Klipsli kolimatör sunma hedefimize ulaştık. Son kullanıcılarımızdan Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığından olumlu geri dönüşler alıyoruz. Tüm ürünlerimizi operasyonlarda kullanıyorlar ve tüm bu ürünler Türk Ordusu tarafından muharebe ile kanıtlanmıştır. Tamir ve bakım için gelen ürün sayısı çok azdır ve bu da müşteri memnuniyetinin bir göstergesidir. Bu noktaya, yönetim ekibimin ve meslektaşlarımın sergilediği muazzam özveri ve özveri ile geldik. Prof.Dr.Haluk GÖRGÜN'e (Yönetim Kurulu Başkanı ve Aselsan CEO'su) Aselsan Sivas'a sürekli desteği için teşekkür ederim. Onun desteği olmasaydı, son iki yılda bu sıçramayı yapamazdık. İşimizi büyütmeye odaklanan bizim için büyük bir vizyonu var ve operasyonlarımıza yakından dahil oluyor. Tüm projelerimizde bize her zaman destek veren Sn. Osman YILDIRIM'a (Aselsan Sivas Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı) ayrıca teşekkür ederim. Farklı Girişimcilik türleri ve Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak 18 yıllık deneyiminden dolayı zengin bir iş tecrübesine sahiptir. Tecrübeli geçmişi ve uzmanlığı sayesinde her gün ondan çok şey öğreniyoruz.

Defence Turkey: Tüfek dürbünleri dışında şu anda hangi yerli projeler üzerinde çalışıyorsunuz? Ar-Ge ve üretime yönelik yatırımlarınız hakkında neler paylaşabilirsiniz? Gelecekte şirketinizi büyütmeyi planlıyor musunuz?

Murat ŞAHİN: Daha önce de ifade ettiğim gibi Aselsan Sivas, 40'ın üzerinde elektro-optik cihaz üretiyor. Görülecek yerler dışında, ana üretim hattı alanlarımızdan biri, Aselsan tarafından termal kameralar için tasarlanan yüksek hassasiyetli ve sofistike sürekli yakınlaştırmalı termal hedeflerin seri üretimidir. Bu ürünler daha önce ithal edilmişti. Aselsan, F # 5.5, F # 4 ve ATS70 gibi bu hedeflerin tasarımını tamamladıktan sonra Aselsan Sivas yılda binler oranında üretmeye başladı. Bu işbirliği ile ülkemizde milyonlarca dolar kalmış ve tüm bu ürünler kamulaştırılmıştır. Aselsan Başkan Yardımcısı ve Aselsan Sivas Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sezai ELAGÖZ bu operasyonların yönetiminde bize çok yardımcı oldu. Ayrıca UGES / Aselsan için sivil gözetleme kameraları üretiyoruz. Aselsan Başkan Yardımcısı ve Aselsan Sivas Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İbrahim BEKAR, UGES / Aselsan ile yeni projelerin başlatılmasına sürekli destek veriyor.

Ankara Tasarım Ofisimizde zırhlı araçlar için tabanca refleks nişangahı (kırmızı nokta) ve farklı tip periskopların tasarımlarını tamamladık. Bu ürünlerin seri üretimine başladık. Ayrıca tasarımı bitirdik ve ilk ulusal Holografik Görüşü test ettik. Özgün tasarımımız olduğu için bu ürün için dünya çapında büyük bir potansiyel olacağını düşünüyoruz. Geçen yıl Sivas'ta Araştırma ve Geliştirme Merkezi olarak onaylandık. Aselsan Sivas, Sivas'taki yatırımlarını sürekli artırıyor. Ankara'da da tasarım, kalite ve satın alma faaliyetlerimizi genişletiyoruz.

Defence Turkey: Son dönemlerde yine gündemde olan Aselsan CATS Elektro-optik sistemi için parçalar üretiyorsunuz. Bize bu konuda bilgi verir misiniz? Gece Görüş teknolojisi gibi farklı alanlara açılmayı mı planlıyorsunuz? Elektro-optik sistemler alanındaki mevcut çalışmalarınız ve gelecek projeleriniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Murat ŞAHİN: Aselsan’ın CATS (Common Aperture Targeting System) projesini tasarlaması için günün büyük bir kısmında optik bileşenler ve bir çok mekanik parça ürettik. Bu önemli ulusal proje için bu önemli optik / opto-mekanik parçaları Aselsan Sivas'tan teslim etmekten gurur duyuyoruz. Yurtdışından gelecek ambargo riskleriyle karşılaşabilecek ürünleri değiştirmek için çok çalışmalı ve elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız.

Gece Görüş Görüntü Yoğunlaştırıcı Tüp teknolojisine gelince, Aselsan Sivas, Türkiye'de bu teknolojiyi millileştirme çabasının bir parçası olmak istiyor. Aselsan ile nasıl işbirliği yapılacağı konusunda çalışıyoruz.

Yakın gelecekte çok sayıda elektro-optik projemiz var. 3X ve 4X büyütmeli gündüz manzaraları, farklı türdeki tabanca refleks manzaraları ve farklı türdeki tank periskopları ana savunma ürünü faaliyetleridir. Mikroskoplar gibi epeyce tıbbi ürün tasarım talebi alıyoruz. Ameliyat için Tıbbi Fiberoptik Endoskopi Cihazı tasarlamak için UGES / Aselsan ile birlikte çalışıyoruz.

Defence Turkey: Aselsan için mevcut üretiminizin çoğunu siz yapıyorsunuz; bunun dışında başka hangi şirketlerle iletişim halindesiniz? Diğer şirketlerle işbirlikleriniz veya devam eden süreçler hakkında neler paylaşabilirsiniz? İhracat pazarında büyük başarılara imza atan Samsun Yurt Savunma ve FNSS vb. Firmalarla yürüttüğünüz projelerin kapsamı ve hedefleri hakkında neler söylemek istersiniz?

Murat ŞAHİN: Aselsan tasarımlarını ağırlıklı olarak seri üretimde üretiyoruz. Bu ürünleri üretmemize yardımcı olan Aselsan yönetimine, mühendislerine, Aselsan Genel Müdür Yardımcılarımıza teşekkür ederiz. Bu desteklerle Aselsan'ın teslimatlarına yardımcı olmak için son derece motive oluyoruz. Ayrıca MKE, Roketsan, Baykar, FNSS, Samsun Yurt Savunma, Meteksan ve Huğlu ile farklı projeler üzerinde çalışıyoruz. Farklı pazarlara girmek için yabancı distribütörlerimiz var.

Tabanca Refleks Nişangahı için Samsun Yurt Savunma ile tasarım aşamasından ilk prototiplere kadar işbirliği yaptık. Onlardan seri üretim satın alma siparişi aldık ve ilk parçayı teslim ettik. Zırhlı araç periskopları için FNSS ile işbirliği yaptık ve onlardan seri üretim siparişi aldık. Bu örneklerin Türkiye ve yurt dışında önemli satış fırsatları var. Tüm bu ürünler birlikte kamulaştırıldı. Bence bu ürün bazlı iş birlikleri, segmentimizdeki savunma sanayimizin somut örnekleri. Bu ürünler kesinlikle büyük ihracat potansiyeline sahiptir.

Defence Turkey: Yurtdışında ürünlerinize talep nedir? Gelecekteki ihracat hedefleriniz ve hedef pazarlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Murat ŞAHİN: Aselsan tarafından tasarlanan ürünleri üretip Aselsan'a teslim ediyoruz. Birçoğu Aselsan tarafından farklı ülkelere ihraç edildi. Aselsan Sivas'ın tasarladığı ürünlere gelince, yurtdışından farklı taleplerimiz var; tıbbi mikroskoplar, holografik manzaralar, refleks manzaraları ve sürekli yakınlaştırmalı termal objektif alt bileşenleri gibi ürünler. Gelirimizin en az% 10'unu üç yıl içinde ihracattan elde etme hedefimiz var. Yeni başladık ama 2023 sonunda bu hedefe ulaşmak için çok çalışıyoruz. Daha sonra her yıl ihracat gelirlerimizin% 25'ine ulaşmak istiyoruz. Tasarım ve ürün çeşitliliğimiz ile hem savunma hem de sivil pazarlara hizmet verebilmemiz en büyük avantajımız.

Defence Turkey: Son olarak okuyucularımıza nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Murat ŞAHİN: Birçok aktivitede kendimizi geliştirmemiz gerektiğini biliyoruz. Mükemmelliğe ulaşmanın uzun bir yolu var. Ancak bu teknolojik elektro-optik ürünlerin Anadolu'nun merkezinde Sivas'ta üretilebileceğini göstermek için gerçekten motive olduk. Genç Anadolu mühendis ve teknisyenlerinin çeşitli teknolojik ürünler üretebildiğini ve diğer Anadolu Şehirlerinin tedarik zincirinde ve Türkiye genelinde önemli bir rol oynayabildiğini gören bu gençlerimiz için güzel bir örnek olabilir. Pek çok dinamik ve cesur meslektaştan oluşan güçlü bir ekiple çalıştığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Genel Müdür Yardımcım Kürsad ERBAŞ'a ve yönetim ekibime uykusuz geceleri ve kararlı özveri için teşekkür etmeliyim. Sivas Türkiye’nin ‘Optik Vadisi’ni yapmaya odaklandık ve bunun gerçeğe dönüştüğünü görmekten çok uzak değiliz.

5fa1b5df9862a

Aranacak kelimeyi girin ve "enter" tuşuna basın.
Çıkmak için "ESC" tuşuna basın.